“Hoe je eruit ziet is compleet secundair.
Maar als je – zoals ik – aan het opkrabbelen bent, merk je dat een stuk waardigheid verdwenen is.”

We ontmoetten elkaar in London tijdens onze studie. Hij was 5 jaar ouder en hielp me met volwassen worden. Als Nederlander kende hij de weg beter in de grote stad dan ik, een jonge vrouw uit het platteland van Engeland. Ik leunde volledig op hem en genoot daarvan. Hij was groot, sterk en invloedrijk. We verhuisden voor zijn werk naar China en daarna naar Nederland waar we drie kinderen kregen. In de top van zijn carrière was hij veel weg. We hadden veel hulp en een ruim huis, maar de eenzaamheid was vernietigend. Ik wist dat hij affaires had, maar ik had niet de moed hem te verlaten. Ik dacht toen nog dat ik nooit gelukkig kon worden zonder een luxe leefstijl.

Toen hij thuis kwam te zitten door een burn-out begon het einde. De kinderen waren net het huis uit, godzijdank. Hij werd nukkig en onvoorspelbaar. Niet lang daarna werd hij manipulatief en agressief. In al die jaren was ik hem gaan gehoorzamen, omdat ik conflicten uit de weg ging. Ik was vastberaden hem mijn nieuwe grenzen aan te geven. Op een avond – hij dacht dat ik sliep – hoorde ik hem bellen met een andere vrouw. Ik confronteerde hem en hij werd woest. Hoe durfde ik hem een weerwoord te geven, na het leven wat hij mij had gegeven. Hij vloog me aan en ik kan me van die avond weinig herinneren. Midden in de nacht, toen hij sliep, ben ik vertrokken. Het moment dat ik de deur dichttrok zal ik nooit vergeten.

De jaren die volgden waren intensief maar ook bevrijdend. Ik woon bij mijn zus en volg een opleiding tot pedicure. Ik heb sinds kort wat klanten en verdien voor het eerst mijn eigen geld. Mijn ex-man gooide al mijn spullen weg. Ook de sieraden die ik kreeg van mijn kinderen. De kleren die ik nu draag zijn van mijn zussen, dochter en vriendinnen.

Ik ben gelovig en bezoek een internationale kerk. Daar werd tijdens een vrouwendag verteld over het werk van 46 Dresses. Mijn vriendinnen stuurden een bericht naar jullie en here I am. Als je door een donkere tijd gaat, denk je maar aan één ding: overleven. Hoe je eruit ziet is compleet secundair. Maar als je – zoals ik – aan het opkrabbelen bent, merk je dat een stuk waardigheid verdwenen is. Dan is het belangrijk om er verzorgd uit te zien. Van 46 Dresses kreeg ik niet alleen nieuwe outfits, maar advies over hoe ik mijn eigen pedicure-merk kan opzetten. Ik voel me gedragen door alle nieuwe dingen in mijn leven; letterlijk en figuurlijk.

– Yvonne, 59Heeft dit verhaal je geraakt?

Help ons vrouwen helpen. Als goed doel zijn we afhankelijk van donaties en giften. Wil je ons werk om vrouwen te kleden naar wat ze waard zijn supporten? Je steun is meer dan welkom!