“Waardigheid is een groot thema in mijn leven. In mijn huidige situatie is dat een uitdaging, maar weet ik in kringlopen nog de mooiste outfits te vinden.”

Op mijn 9e vluchten mijn ouders en ik naar Nederland. Eenmaal hier stonden hard werken en een dankbare houding centraal in alles wat we deden. Klagen werd niet getolereerd. Dat vond ik lastig, want ondanks die dankbaarheid hadden we vaak te maken met oordelen.

Mijn moeder werd hier leerkracht, mijn vader opende een cateringbedrijf. Er lagen hoge verwachtingen op mij. Het liefste koos ik voor een creatieve studie, maar mijn ouders stonden erop dat ik na mijn VWO rechten ging studeren. Als student bestond mijn leven uit ‘het kan nog beter’ dus deed ik weinig anders dan boeken lezen. Ik slaagde erin om cum laude af te studeren en werd mensenrechtenadvocaat.

Mijn man en ik trouwden twee jaar na onze eerste date. Vanaf het eerste moment zei ik hem te verlangen naar een gezin. Toen ik zwanger raakte na ons huwelijk was ik euforisch. Hij hoopte dat ik de zwangerschap zou beëindigen. Maar ik kon dat niet. Voor hem deed het de deur dicht. Hij was een vrije geest; wilde gaan en staan waar hij wilde. Een kind paste daar niet bij.

Ik ben nu een single moeder. Mijn zoon is 2 jaar oud. Mijn grote uitdaging van dit moment: ik wil fulltime thuis zijn én mijn vak als mensenrechtenadvocaat uitoefenen. Die twee zijn nu niet verenigbaar. Ik doe hier en daar wat adviesklussen maar leef van een minimum inkomen. Ik ben te trots om volledig te stoppen met werken en ww aan te vragen. Door de hoge lasten – al leven we zuinig en wonen we klein – blijft er aan het einde van de maand weinig over. Waardigheid is een groot thema in mijn leven. In mijn huidige situatie is dat een uitdaging, maar weet ik in kringlopen nog de mooiste outfits te vinden.

Een groot cadeau kwam dan ook toen 46 Dresses mij benaderde, via een oud opdrachtgever die over mij verteld had. Of ik een nieuwe outfit in de vorm van een jurk en allemaal extra’s wilde komen uitzoeken? Wauw! Mijn zoontje mocht ik meenemen en het werd een onvergetelijke ochtend. Wat doet het me goed om de nieuwe stoffen te dragen en me vrouwelijk en krachtig te voelen. Het team bij 46 Dresses regelde ook twee nachten in een hotel van een pretpark. Wat hebben we genoten. Het werd de grootste opsteker van 2018.

– Maya, 34 jaarHeeft dit verhaal je geraakt?

Help ons vrouwen helpen. Als goed doel zijn we afhankelijk van donaties en giften. Wil je ons werk om vrouwen te kleden naar wat ze waard zijn supporten? Je steun is meer dan welkom!